27 november 2021

Drankjes doen? Met deze tips voorkom je een kater!

Uitgaan en drankjes doen met vrienden is ontzettend leuk. Tijdens het uitgaan heb je de gelegenheid om nieuwe mensen te leren kennen, mooie herinneringen te creëren met je kameraden en alle stress en spanning van de werkweek er even goed af te dansen. Echter kan de ochtend of middag na het stappen soms wat intens zijn, zeker als je iets te diep in het glaasje hebt gekeken. Een kater is nooit fijn. Daarom deel ik in dit artikel hoe je een kater de volgende dag het beste kunt vermijden als je een avond gaat stappen!

Een goede bodem

Als je van plan bent om alcohol te nuttigen, dan is het belangrijk dat je dat niet op een lege maag doet. Doe je dit wel, dan zul je de alcohol niet alleen sneller voelen, je zult waarschijnlijk ook merken dat er misselijkheid optreed. Een goede maaltijd is de beste manier om de avond te beginnen alvorens je je eerste drankje nuttigt. Een echte aanrader om een goede bodem te leggen is bijvoorbeeld een pasta maaltijd. Je wilt koolhydraten in je systeem hebben als je gaat drinken. Een maaltijd met geurige, warme rijst, zoals een wokgerecht zal je maag ook erg blij maken.

Niet teveel mixen

Verstandig drinken, het kan. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kunt doen. Allereerst is het verstandig om het bij één soort alcohol te houden en dus niet teveel door elkaar te mixen. Bier na wijn brengt tenslotte venijn. Nu is het misschien niet altijd makkelijk om niet teveel verschillende soorten alcohol door elkaar te drinken op een avond. Bijvoorbeeld als je vrienden om het half uur een ander shotje voor je bestellen. Maar als je er bewust mee bezig bent, kun je ervoor zorgen dat je het mixen van dranksoorten op een laag pitje houdt. Je lever zal je de volgende ochtend dankbaar zijn!

Stay hydrated

Een van de meest effectieve 'trucjes', is om regelmatig water te drinken. Alcohol droogt je lichaam uit, waardoor het minder snel en effectief de alcohol kan verwerken. Door je lichaam met regelmaat te hydrateren met een groot glas water, zul je merken dat je je de volgende dag een stuk beter voelt. Maak met jezelf bijvoorbeeld de afspraak dat je na elk glas alcohol een glas water drinkt. En neen, dat is niet suf. Dat is juist ontzettend goed van je en lief voor je lichaam!

Drink met mate

Uiteindelijk is de beste tip die ik je kan geven tegen een kater natuurlijk om niet of minder te drinken. Maar ik begrijp natuurlijk dat het een gezellige en sociale activiteit kan zijn en eens in de zoveel tijd wat dieper in het glaasje kijken kan geen kwaad. Denk je echter dat je relatie met alcohol misschien wat ongezond of zelfs problematisch is? Schakel dan professionele hulp in. Een verslaving kan worden genezen met de juiste behandeling alcoholverslaving. Trek op tijd aan de bel! Zoals ze zeggen: geniet, maar drink met mate.