19 januari 2022

Palmolie: waarom wordt het zoveel gebruikt?

Palmolie is een plantaardige olie die afkomstig is van de vrucht van de oliepalm. Wereldwijd wordt palmolie in enorm veel producten gebruikt: of het nu gaat om voeding, zeep, of wasmiddel, vaak zit er wel palmolie in. Maar waarom wordt palmolie nu eigenlijk zoveel gebruikt?

 

Palmolie is geschikt voor veel toepassingen

Palmolie wordt enorm veel gebruikt. Sterker nog, palmolie is één van de meest gebruikte plantaardige oliën ter wereld. Doordat de wereldwijde vraag naar voeding stijgt, stijgt ook de vraag naar palmolie mee. Dit is niet zo vreemd, palmolie is erg effectief te produceren én te gebruiken voor verschillende toepassingen. Je leest er meer over in het artikel What is palm oil van de Palm Oil Alliance. Wist je dat de oliepalm per hectare wel vierduizend liter aan palmolie oplevert? Dat is tot wel tien keer meer olie dan andere oliegewassen per gebruikte hectare grond opleveren. Er is dus minder land nodig voor de productie van palmolie dan voor de productie van alle andere plantaardige oliën. Ook is palmolie erg voedzaam per eenheid, doordat er relatief veel kcal in het product zitten. De productiekosten van palmolie zijn ook erg laag, waardoor lokale boeren er meer aan kunnen verdienen. Doordat palmolie lang houdbaar is vanwege de lage oxidatie, de smaak neutraal is en de olie ook geschikt is om te verhitten, is palmolie ideaal om te gebruiken in de voedselproductie. 

 

Duurzame palmolie

Wereldwijd is er enorm veel aandacht voor het verduurzamen van productieprocessen. Zo ook voor het productieproces wat komt kijken bij palmolie. Er zijn sinds het jaar 2014 diverse organisaties opgericht die criteria hebben opgesteld voor de duurzaamheid van de palmolie. Zo is er de RSPO-certificering (RSPO staat voor Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie), de ISCC (International Standard for Sustainability) -certificering en de duurzaamheidsstandaard van de Rainforest Alliance. Om een RSPO-keurmerk te mogen dragen, moet het productieproces van de palmolie voldoen aan criteria zoals transparantie, arbeidsomstandigheden, aandacht voor het milieu, verantwoordelijke ontwikkelingen op het gebied van nieuwe aanplantingen en het eerlijk belonen van de medewerkers. Hier worden dagelijks grote stappen in gemaakt. Het doel is om de productie van palmolie in de toekomst volledig te verduurzamen. Dit doel is, zo blijkt uit onderzoek van UTZ, eenvoudiger en financieel gunstiger dan het overstappen op andere olieproducten. En waarom zou je dit ook willen, wanneer oliepalmen de hoogste opbrengst per hectare leveren en verder weinig intensieve landbouw vereisen? Kortom:  er zitten enorm veel voordelen aan het gebruiken van (duurzame) palmolie in de voedselproductie.