19 januari 2022

Wat betekent Grand Cru ?

De grand cru– wijnclassificatie is afkomstig uit de Wijnclassificatie van 1855 in opdracht van keizer Napoleon III. Hij was van mening dat wijnen en hun bijhorend landgoed een bepaalde classificatie moesten ondergaan, afhankelijk van hun reputatie en erkenning. De term wordt gebruikt voor zowel witte, rode als mousserende wijn en verwijst naar de classificatie van een wijngaard die bekend staat om het jaar na jaar behouden van een consistente reputatie voor het produceren van kwaliteitswijnen. De classificatie begon voornamelijk in Bordeaux, maar Bourgondië en de Elzas gebruiken deze statusclassificatie ook. In sommige regio’s kan de Grand Cru-status de beste van een hele regio vertegenwoordigen, met de Primier Cru-status op de tweede plaats.

Wat met andere landen?

De terminologie van Grand cru begon in Frankrijk, maar de cru-status bestaat ook in Duitsland, vaak aangeduid als topdruiven die kwaliteitswijnen produceren. In bepaalde regio’s, zoals die van de Elzas in Frankrijk en in Duitsland, zijn er alleen specifieke druiven voor wijnen die de cru- of Grand Cru-status kunnen bereiken.

In andere delen van de wereld is Grand cru te vinden op een wijnetiket.

De beste Grand Cru rangschikking

Het rangschikken van de beste grand cru naar smaak is onmogelijk want de taak is gewoon te subjectief. Er zijn bijvoorbeeld al 37 grands crus in Bourgondië, dus om de lijst te verfijnen tot de producenten waar u het meest van zult genieten, is het een goed idee om te overwegen wat de typische stijl is voor elk gebied. Het rangschikken van de beste grand cru op marktwaarde is een meer exacte wetenschap, aangezien ranglijsten kunnen worden gebaseerd op de nieuwste marktstatistieken en prognoses die worden gerapporteerd door betrouwbare organisaties zoals Liv-ex. Als u wijn als een financiële investering beschouwt en van plan bent uw flessen met winst op de secundaire markt te verkopen, dan is deze rangschikking waarschijnlijk het belangrijkste voor u.